donderdag 6 december 2012

Le Repas du Jour: Ode aan de zelfgemaakte Soep

Vandaag geen kant-en-klaar recept (ahhh...), maar handvatten waar je elke dag iets lekkers mee op tafel kunt zetten (jeeeehhh!!!). Ik wil het vandaag hebben over de veelzijdigheid en lekkerigheid van zelfgemaakte soep!

De meeste mensen schijnen tegenwoordig een beetje vergeten te zijn hoe gemakkelijk is om zelf soep te maken. Je kan het ook in een blik, pot of zak kopen, dus waarom zou ik het zelf doen?! Nou, omdat het heel Lekker is, heel Gezond is en heel Leuk is. Ook kan je het precies naar je eigen smaak maken. Praktisch alle soorten groenten kunnen worden omgetoverd in een pan dampende soep. De standaard benodigdheden zijn (voor ongeveer 2 personen)

1 ui
2 teentjes knoflook
1 bouillon blokje
1/2 liter water
1 eetlepel bloem, als je houdt van een wat meer gebonden soep
peper naar smaak
1 kuipje room, als je houdt van romige soep

Ik denk dat de meeste huishoudens deze ingrediënten bijna altijd wel in huis hebben. De bloem en de room is optioneel, dus zelfs zonder die dingen kan je nog een heerlijk soepje maken.

Ik neem vandaag als voorbeeld de courgettesoep die hierboven op de foto staat. In plaats van courgette kan je elke groente nemen die je lekker vindt (broccoli, wortel, prei, champignon (ja, ik weet dat dit geen groente is), bloemkool, rode kool, tomaat (ja, ik weet dat dit eigenlijk fruit is), aubergine, aardappel, paprika etc. werken allemaal heel goed).

Fruit het gesnipperde uitje (hoeft niet heel klein gesnipperd) of twee sjalotjes, mocht je dat toevallig hebben, in een beetje boter of olie in een diepe pan (bijvoorbeeld een steelpan). Voeg de teentjes knoflook in stukjes toe als de ui wat glazig wordt. Voeg de courgette, gesneden in stukjes, toe en bak deze nog even mee. De smaak van courgette wordt duidelijker als je hem even bakt. Bij veel soorten groente is dit niet het geval (broccoli, bloemkool etc.). Denk even logisch na, weet je het niet helemaal zeker, sla de meebak-stap dan over. Voeg een halve liter water toe en het bouillon blokje en breng alles langzaam aan de kook. Laat het lekker pruttelen tot de groente zacht is geworden. Pak je staafmixer erbij (mocht je deze niet hebben, dan werkt een blender/mixer/foodprocessor ook prima) en pureer de boel tot een papje waar jij tevreden mee bent. De één wil het echt helemaal glad, de ander vindt een vezeltje hier en daar geen probleem. Voeg wat peper toe. Op zich is je soep nu klaar. Mocht je hem te dun vinden, dan kan je er rustig wat bloem doorheen roeren. Doe dit echter heel rustig en beetje bij beetje, want het is al snel te veel. Voor een crèmigere soep, kan er ook wat room doorheen. In dit geval vond ik nog een kuipje kruidenroomkaas in de koelkast, dat was ook erg lekker!

Allergrootste tip met zelfgemaakte soep: gebruik je fantasie! Deze courgettesoep zou ook heerlijk geweest zijn met wat pesto er doorheen, of wat gesnipperde zalm. Prei en aardappel gaat ook heel goed samen. Rode kool soep is heerlijk met stukjes appel erin. De broccolisoep is vast ook heerlijk met wat gebakken gamba's. Anything goes!

En zeg nou zelf, het is toch een stuk leuker om te kunnen zeggen: 'ja, lekker soepje hè? Zelf gemaakt!' dan: 'ja, lekker soepje hè, zelf de zak opengeknipt en opgewarmd.'

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...